Ruitschade en niet verzekerd

RuitschadeSchade aan één van de autoruiten is een relatief vaak voorkomend probleem. De omvang van de schade kan behoorlijk variëren: van een miniem sterretje in de voorruit tot een dusdanige schade dat herstel uitgesloten is. In dat geval zal uw voorruit volledig moeten worden vervangen. In “Prijzen autoruit vervangen” ziet u in één oogopslag, dat aan een dergelijke vervanging vaak nog een behoorlijk kostenplaatje hangt. Bent u verzekerd tegen autoruitschade, dan is dat dus mooi meegenomen.

Hoe weet u of u verzekerd bent tegen ruitschade?

Wie in Nederland autorijdt, is verplicht om ten minste een WA-verzekering af te sluiten. Met deze verzekering bent u gedekt tegen schade die u met uw auto veroorzaakt, bijvoorbeeld door tegen een medeweggebruiker, boom of vangrail aan te botsten. Eigen schade, dus de schade aan uw eigen voertuig, wordt door de WA-verzekering echter niet gedekt. Wilt u dit wél, dan zult u een meer uitgebreide verzekering af moeten sluiten, zoals een beperkt of volledig cascoverzekering. In de polisvoorwaarden van uw verzekeringsmaatschappij ziet u precies welke schade wel en niet gedekt is. Heeft u alleen een basis WA-verzekering, dan kunt u zich de moeite van het nalezen van de polisvoorwaarden besparen: ruitschade komt in dat geval voor eigen rekening. Alle kosten voor het laten repareren danwel vervangen van uw autoruit dienen door uzelf betaald te worden.

Het kostenplaatje

Hoe hoog het totale kostenplaatje van de autoruitschade uitvalt, hangt om te beginnen af van de grootte van de schade. Reparatie van een autoruit is nog niet eens zo heel duur; vaak bent u beneden de € 100,= wel klaar. Moet uw autoruit echter vervangen worden (omdat de schade niet meer te repareren is), dan schieten de kosten snel naar boven. Eigenlijk nog niet eens zo gek, wanneer u bedenkt wat er allemaal gedaan moet worden om uw wagen van nieuwe ruit(en) te voorzien. Verder zullen de kosten vaak per type en merk auto verschillen, zodat het moeilijk is om een eenduidige indicatie te geven. Reken in ieder geval op een bedrag tussen de € 150,= en de € 500,=.

Tip wanneer u niet verzekerd bent

Mocht u niet verzekerd zijn tegen autoruitschade, bedenk dan dat het risico op schade aan uw autoruit altijd aanwezig is. Het is dan ook verstandig om hierop te anticiperen. Dit kunt u doen door uw huidige autoverzekering alsnog uit te breiden, maar ook door zelf een spaarpotje aan te leggen om eventuele ruitschade te kunnen betalen. Wanneer u maandelijks een klein bedrag (bijvoorbeeld 50 euro) spaart op een aparte rekening, bouwt u ongemerkt in een paar maanden tijd extra financiële armslag op.

Geplaatst in: Verzekeringen

Een gedachte over “Ruitschade en niet verzekerd

  1. Pingback: Autoruit vervangen en je bonus-malus | Autoruit vervangen?

Reacties zijn gesloten.