Autoruit vervangen en je bonus-malus

Heb je eenmaal een sterretje in je autoruit ontdekt, dan kunt u grofweg gezien twee dingen doen: het sterretje laten repareren, of door blijven rijden. Dat laatste is meestal geen goed idee, want sterretje hebben de neiging om vroeg of laat door te scheuren en hiermee lelijke barsten te veroorzaken in uw raam. De kans bestaat hierdoor dat de autoruit dusdanig beschadigd raakt dat deze geheel vervangen moet worden, iets wat in de regel veel kosten met zich meebrengt. Nog los van het gevaar dat u loopt wanneer uw autoruit barst op het moment dat u op de weg zit! Kortom: laten repareren, dat sterretje. 

Heeft u ruitschade en bent u niet verzekerd, dan draait u uiteraard zelf op voor de kosten die met de reparatie gepaard gaan. Voor het laten repareren van een simpel sterretje zijn deze kosten vaak niet eens zo schrikbarend hoog: reken op een bedrag rond de 100 euro. Bij verregaande schade en/of autoruit vervangen lopen de kosten echter snel op. Bent u verzekerd tegen ruitschade, dan dekt uw verzekeraar de kosten van het schadeherstelbedrijf. Maar hoe zit het in dat geval met uw no claim?

Hoe werkt no claim?

Verzekeringsmaatschappijen zijn dol op mensen die hun kosten binnen de perken houden, oftewel: mensen die geen schade claimen. Dergelijke trouwe, oplettende klanten worden dan ook beloond met een korting op hun autoverzekering: de no-claimkorting. Hoe meer schadevrije jaren u opbouwt, hoe hoger de korting is die u krijgt. Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen heeft het laten repareren van uw autoruit geen gevolgen voor uw no claim-korting, hoewel er wel maatschappijen zijn die uw no-claim na enkele ruitschades ‘on hold’ zetten. Dat betekent dat u niet terugvalt op uw bonus-malusladder, maar dat u het volgende jaar ook geen treetje stijgt. Wilt u weten hoe dit bij uw verzekeringsmaatschappij geregeld is, sla er dan de polisvoorwaarden even op na.

Autoruit vervangen of repareren: denk ook aan het eigen risico!

Blijft uw no claim-korting intact, dan wil dat nog niet zeggen dat de reparatie aan uw autoruit geheel gratis is: u heeft in sommige gevallen nog te maken met een eigen risico. Dit is een bijdrage in de kosten van de reparatie, die moet worden betaald door de verzekeringnemer.

Geplaatst in: Verzekeringen