Blijven rijden met een beschadigde autoruit?

Doorrijden met ruitschadeAutoruitschade komt altijd op een ongelegen moment. U hebt haast, staat op het punt op vakantie te gaan of net een paar drukke werkweken voor de boeg, waarbij u toch echt dagelijks de auto nodig hebt om tijdig aan te schuiven in de file. Maar mag u blijven rijden met een beschadigde autoruit? Uiteraard is de ene ruitschade de andere niet. Met een klein sterretje of barstje in uw ruit kunt u in principe gewoon blijven rijden, maar het is wel verstandig om de ster op korte termijn te laten repareren. Doet u dit niet, dan zou het sterretje kunnen doorscheuren en op deze manier uw voorruit onherstelbaar beschadigen. Ook de airbags en de algehele kooiconstructie van uw wagen hebben te lijden onder beschadigingen aan uw autoruit.

Een beschadigde autoruit: geen sterren, wel krassen

Heeft u geen sterretje(s) maar wel krassen op uw autoruit, dan zit het gevaar ‘m uiteraard niet in doorscheuren of in het dragend vermogen van uw raam. Wel kunnen aanwezige krassen voor hinderlijk strooilicht zorgen: vooral in situaties waarin extra oplettendheid vereist is, zoals bij laagstaande zon. Blijven rijden met hinderlijke krassen is dus niet verstandig. Toch hoeft u niet meteen de gehele voorruit te laten vervangen: in veel gevallen biedt polijsten een uitkomst.

Ruitschade en APK

Of uw auto met schade aan uw voorruit nog door de APK komt, is afhankelijk van de ernst en de locatie van de schade. In het directe gezichtsveld worden de volgende schades nog toelaatbaar geacht:

  • Enkelvoudige scheuren, dus scheuren zonder vertakkingen, ongeacht de lengte;
  • Oppervlakkige krassen, niet breder dan 5 mm;
  • Beschadigingen binnen een denkbeeldige cirkel van 20 mm. Dit zijn bijvoorbeeld sterretjes of scheurtjes met kleine vertakkingen.

Buiten het directe gezichtsveld zijn de APK-vereisten nagenoeg hetzelfde, met dien verstande dat de beschadigingen van de laatste categorie binnen een denkbeeldige cirkel van 50 mm moeten passen. U kunt dus met een flinke ster in uw voorruit rijden zonder bang te zijn voor een APK-afkeuring.. Maar of dit nu verstandig is?

Ik heb ruitschade, maar ik wacht wel op de APK

De APK-keuring afwachten bij afkeurenswaardige autoruitschade is niet verstandig. Om te beginnen loopt u het risico om uzelf of een medeweggebruiker (ernstig) letsel toe te brengen, doordat uw voorruit ineens ‘springt’ of u de verkeerssituatie niet goed kunt inschatten wegens belemmerd zicht. Dat weet de politie ook wel, dus het risico van een verkeersboete ligt eveneens op de loer. De hoogte van de boete is afhankelijk van de ernst van de ruitschade, maar kan oplopen tot enkele honderden euro’s. Doorrijden met een dusdanig beschadigde autoruit is zodoende dringend af te raden.

Geplaatst in: Autoruit vervangen

Een gedachte over “Blijven rijden met een beschadigde autoruit?

  1. Pingback: Autoruit vervangen en je bonus-malus | Autoruit vervangen?

Reacties zijn gesloten.