Krassen in de autoruit verwijderen

Glas heeft vele voordelen: het is stevig, niet gevoelig voor roest of chemische invloeden, waterbestendig, lichtdoorlatend en oh ja, men kan er ook nog eens doorheen kijken. Niet verwonderlijk dat autoruiten sinds jaar en dag van glas worden gemaakt. Nadeel is wel dat glas gevoelig is voor krassen, dus ook uw autoruit wordt er in de loop der tijd niet fraaier op. Een keertje iets te fanatiek met de ijskrabber aan de slag of te laat met het vervangen van de ruitenwissers? Lelijke halen en krassen over de voorruit zijn het gevolg. Krassen die niet alleen onesthetisch zijn, maar tevens gevaar kunnen opleveren tijdens de autorit. Krasjes en krassen op de voorruit kunnen zorgen voor hinderlijke schitteringen en vertekeningen, bijvoorbeeld bij laagstaande zon. Heeft u erg veel last van krassen op de voorruit, dan is het dus belangrijk dat u deze tijdig aanpakt. U hoeft hierbij echt niet de gehele voorruit te laten vervangen: in veel gevallen bent u goedkoper af wanneer u de voorruit laat polijsten. Het laten polijsten van uw autoruiten wordt  niet vergoed door de verzekering, dus hou er rekening mee dat u zelf in de buidel dient te tasten.

Zelf krassen in de autoruit verwijderen

Geen zin om uw voorruit te laten polijsten? Er zijn legio mensen die beweren dat u dit gemakkelijk zelf kunt doen. Of dit ook werkelijk het geval is, laten we in het midden. Andere methoden om uw voorruit van hinderlijke krassen te ontdoen zijn eveneens op eigen risico, zoals het gebruik van een zogenoemde Wondersteen bijvoorbeeld. Gaat u zelf proberen om krassen in de autoruit te verwijderen, doe dit dan altijd eerst op een onopvallende plaats en begin niet direct midden op de voorruit: het risico op onherstelbare schade aan de ruit is en blijft aanwezig. Dit risico loopt u uiteraard niet wanneer u uw voorruit door een erkend bedrijf laat polijsten.

Hoe gaat polijsten in z’n werk?

Zodra uw wagen bij het bedrijf binnen is, wordt deze onder handen genomen door een speciaal polijstapparaat, of zelfs een polijstrobot. Dit apparaat of deze robot slijpt een flinterdun laagje van uw autoruit. In dit bovenste laagje zitten de krassen, dus door de laag te verwijderen, wordt uw ruit zo goed als nieuw. Een langdurig karwei is het polijstproces niet: binnen een uur kunt u met uw “nieuwe” autoruit op weg. Ook qua kosten bent u in de regel niet veel kwijt; bij de meeste bedrijven kost het laten polijsten nog geen 100 euro.

Geplaatst in: Autoruit vervangen