Voorruit vervangen

Het kan iedereen gebeuren: een kapotte voorruit. Natuurlijk is schade aan uw voorruit vervelend, maar niet onoverkomelijk. Sowieso kan uw voorruit in de meeste gevallen gerepareerd worden. Alleen als de schade te groot is om nog te kunnen repareren, gaat het bedrijf over tot vervanging van uw voorruit. Dit zal echter alleen gebeuren na overleg met u.

Zo wordt uw voorruit vervangen

Eenmaal bij de specialist aangekomen, moeten eerst alle in de weg zittende onderdelen gedemonteerd worden. U moet dan denken aan sierlijsten en sierrubbers die om de voorruit zitten. Deze demontage is nodig om de nieuwe voorruit te kunnen plaatsen.

Is de weg eenmaal vrijgemaakt, dan zal de specialist uw oude ruit verwijderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van speciale messen en zaagdraden. Met dit gereedschap wordt de kitlaag tussen de voorruit en de sponning verwijderd. Dit is noodzakelijk om de oude voorruit te kunnen demonteren.

Na verwijdering van de kitlaag blijft er een dun laagje over. Dit wordt de sponning genoemd. Deze sponning wordt schoongemaakt en vervolgens gecontroleerd op beschadigingen. Worden er geen beschadigingen aangetroffen, dan is de sponning klaar voor een nieuwe kitlaag. Met een elektrische kitspuit wordt er een nieuwe kitlaag aangebracht op de randen van de voorruit. Daarna wordt de nieuwe ruit ontvet en grondig schoongemaakt. Pas als dit allemaal gebeurd is, wordt de nieuwe voorruit met behulp van zuignappen op de sponning gemonteerd.

Zit de voorruit eenmaal op z’n plaats, dan is het tijd voor de eindcontrole. De montage van de voorruit wordt goed nagelopen en gecontroleerd. Daarna worden de gedemonteerde onderdelen weer op hun oude plek gebracht en is de vervanging van de voorruit compleet. De auto is er nu bijna klaar voor om weer mee naar huis genomen te worden.

Waarom u niet meteen mag wegrijden- ook niet als u al betaald heeft

Indien u bij een ruitspecialist bent geweest, wordt er vaak een speciale wegrijd-tijd geadviseerd. Normaal gesproken is dit 30 minuten tot 2 uur na montage van uw nieuwe voorruit. Maar waarom die wegrijd-tijd?

De wegrijd-tijd heeft alles te maken met het lijmsysteem. Indien de lijm niet volledig uitgehard is, kan bij een botsing de ruit loskomen van de carrosserie. Dat is niet alleen schadelijk voor uw auto en voor de airbags, maar ook voor u. Het is dan ook verstandig om de geadviseerde wegrijd-tijd in acht te nemen. Eventueel kunt u besluiten om de auto niet op de dag van de vervanging op te halen, maar bijvoorbeeld de dag erna.

Geplaatst in: Autoruit vervangen

Een gedachte over “Voorruit vervangen

  1. Pingback: Ruitschade en niet verzekerd | Autoruit vervangen?

Reacties zijn gesloten.