Zelf autoruit polijsten

Een voorruit polijsten wordt gedaan wanneer er op de ruit hinderlijke krassen aanwezig zijn, maar de ruit verder niet beschadigd is. De krassen zijn in dat geval dus oppervlakkig, maar kunnen desalniettemin voor veel hinder zorgen. Zeker wanneer de zon laag staat, kunnen krasjes en krassen hinderlijke schitteringen veroorzaken, met alle gevaren van dien. Door de autoruit te laten polijsten worden de krassen verwijderd. Op die manier heeft u een autoruit die vrijwel zo goed als nieuw is, zonder dat de gehele ruit vervangen hoeft te worden. Daarmee kunt u dus veel kosten besparen. Het laten polijsten van uw autoruit moet echter nog steeds betaald worden: deze wordt in de regel niet vergoed door verzekeraars. Valt hier iets aan te doen?Het laten polijsten van uw autoruit is stukken voordeliger dan volledige vervanging. Uiteraard staat het u vrij om te proberen ook de kosten voor het polijsten te drukken. In theorie kunt u dit doen door zelf aan de slag te gaan met uw autoruit. U doet dit door bij een meubelzaak of glashandel een potje polijstpoeder aan te schaffen. Vervolgens brengt u dit polijstpoeder met behulp van een doekje aan op uw voorruit. Vervolgens wrijft u het goedje voorzichtig, maar grondig, in. Hierdoor wordt de bovenste laag van de voorruit afgeslepen, zodat de aanwezige krassen verdwijnen. Tot zover het theoretische gedeelte.

Zelf autoruit polijsten, ja of nee?

In de praktijk zult u echter ervaren dat het zelf autoruit polijsten vrijwel altijd wordt afgeraden. Dit is niet voor niets: het polijsten is een precisiewerkje. De -veelal via internet- verkrijgbare “kits” zijn uiteraard lang niet zo professioneel als het gereedschap waarmee een erkend bedrijf uw voorruit polijst. Heeft u geen ervaring in het polijsten van glas, dan is zelf polijsten van uw voorruit absoluut af te raden: u loopt het risico uw voorruit onherstelbaar te beschadigen. Vervangen is dan nog de enige optie.

Toch zelf proberen?

Wilt u toch zelf aan de slag met polijstpoeder, pak dan niet meteen die grote krassen midden op uw voorruit aan. Om “de slag te pakken te krijgen” is het het beste dat u het polijsten uitprobeert op een onopvallende plaats, zoals bijvoorbeeld aan de bovenkant van de ruit aan de passagierszijde. Verder is het raadzaam om allereerst met de hand te polijsten, en niet direct met een polijstmachine. Zo kunt u het polijsten in de vingers krijgen zonder direct radicaal uw autoruit onder handen te nemen.

Geplaatst in: Doe-het-zelf
Tags: · ·