Zelf uw autoruit vervangen

Het laten vervangen van een autoruit kan behoorlijke kosten met zich meebrengen. Niet verwonderlijk dat veel mensen graag zelf hun autoruit zouden willen vervangen. Zelf doen kost immers minder dan het uitbesteden van de klus. Maar is dit ook een goed idee?

Bedrijven raden het  af om zelf een autoruit te vervangen. (Uiteraard zit hier ook een gedeelte eigenbelang in.) Indien u weet hoe het moet en wanneer u het vaker heeft gedaan, kunt u het proberen om zelf uw autoruit te vervangen. Heeft u echter geen verstand van autoruiten, laat het werk dan over aan de specialist!

Autoruiten vervangen voor doe-het-zelvers

Voordat u begint, checkt u uiteraard de omvang van de schade. valt deze mee, laat dan beoordelen of uw ruit misschien niet “gewoon” gerepareerd kan worden. Dit is immers minder omvangrijk dan het volledig vervangen van de autoruit.

Ervan uitgaand dat u alle benodigde apparatuur in huis heeft, volgt hier een stappenplan voor het zelf vervangen van uw autoruit. demonteer eerst alle onderdelen die vervanging van de ruit in de weg zitten. Hierna kunt u beginnen met het verwijderen van de kitlaag.

De kitlaag zit standaard op de sponning van de autoruit. Indien u de kitlaag verwijderd, zult u als het goed is een een klein laagje overhouden. Op dit dunne laagje zult u in een later stadium de nieuwe kitlaag aan moeten brengen. Voordat u dit kan doen, moet u echter eerst de sponning goed vuil- en vetvrij maken. Indien u dit niet doet, is er een mogelijkheid dat de nieuwe kitlaag niet goed aanhecht. Wanneer u alles goed schoongemaakt heeft, kunt u een nieuwe kitlaag aanbrengen.

Heeft u de kitlaag aangebracht, dan kunt u de nieuwe ruit nu op z’n plek leggen. Hierna kunt u de sierlijsten en ruitenwissers weer monteren. Controleer altijd of de ruit juist is aangebracht!

Zelf uw autoruit vervangen: bezint eer u begint

Veel mensen hebben het idee dat een autoruit vervangen niet moeilijk is. Niets is minder waar. Het vervangen van een autoruit is vakmanschap en niet voor iedereen weggelegd. Zelf uw autoruit vervangen is dan ook in veel gevallen af te raden. Ga in plaats daarvan naar een professioneel bedrijf. Zo weet u zeker dat u auto in goede handen is. Daarnaast bieden bedrijven vaak ook nog een garantie aan van minimaal 2 jaar op uw autoruit. Probeer dus alleen zelf uw autoruit te vervangen wanneer u dit vaker heeft gedaan en wanneer u weet hoe u dit moet doen.

Geplaatst in: Doe-het-zelf
Tags: · ·